Επισκεφθείτε
την πόλη του Λαυρίου
Επισκεφθείτε την εντυπωσιακή και πανέμορφη Λαυρεωτική
Το Λαύριο
Το Λαύριο βρίσκεται 40 χιλιόμετρα ΝΑ της Αθήνας (60 χλμ. οδικώς) και 7 χιλιόμετρα βόρεια του ακρωτηρίου Σούνιο. Η σύγχρονη πόλη έχει χτιστεί γύρω από το λιμάνι και κοιτάει ανατολικά προς την νήσο Μακρόνησο (παλαιότερα νήσος Ελένη).
Γεμάτη αξιοθέατα, η περιήγηση στην ιστορική Λαυρεωτική γη αποκαλύπτει εντυπωσιακούς αρχαιολογικούς χώρους, το αρχαιότερο σωζόμενο θέατρο στην Ελλάδα, πευκόφυτες περιοχές ιδανικές για περιπατητές και ποδηλάτες, αλλά και αρχαία μεταλλεία που θα σας ταξιδέψουν πίσω στο χρόνο στη λαμπρή ιστορία της πόλης.
Βόλτα στην πόλη
Σημείο αναφοράς για φρέσκο ψάρι και σύντομες αποδράσεις, το ατμοσφαιρικό και αυθεντικό Λαύριο σε ταξιδεύει πίσω στο χρόνο, ενώ ο νησιωτικός αέρας του σε κάνει να νιώθεις ότι βρίσκεσαι μακριά από τα κουραστικά αστικά κέντρα. Η περιήγηση στην πόλη αποκαλύπτει πλήθος πανέμορφων νεοκλασικών κτιρίων, όπως είναι το παλιό Δημαρχείο του Δήμου Λαυρεωτικής, όπου στεγάζεται το Ιστορικό Αρχείο Λαυρίου και η Δημοτική Βιβλιοθήκη, τα γραφεία της πρώτης μεταλλευτικής εταιρείας στο λιμάνι που σήμερα στεγάζουν το Δημαρχείο, το κτίριο του συλλόγου των Φιλομούσων (τώρα Πολιτιστικό Κέντρο), το ιστορικό κτίριο της «Ευτέρπης» στη διατηρητέα συνοικία του παλιού Κυπριανού, το παλιό Α΄ Δημοτικό Σχολείο και η Ψαραγορά, κτισμένη σε λιτό νεοκλασικό ρυθμό σε σχήμα Π με πεσσούς και τοξωτά ανοίγματα. Στις συνοικίες του Νυχτοχωρίου, της Αγίας Παρασκευής και γύρω από την Κεντρική Πλατεία, λιτά, λαϊκά ,νεοκλασικά σπίτια με την αυλή στο πίσω μέρος, συμπληρώνουν την αισθητική της πόλης σε μια εναγώνια προσπάθεια αντίστασης στην «εκσυγχρονιστική» επέμβαση του τσιμέντου.
Τεχνολογικό-Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου
Στεγασμένο στις παλιές εγκαταστάσεις της Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων Λαυρίου, το Πάρκο διαθέτει ένα χώρο 245 στρεμμάτων με 41 κτιριακές μονάδες που έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα μνημεία από το Υπουργείο Πολιτισμού. Κέντρο τεχνολογίας, έρευνας και πολιτισμού, το Πάρκο δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Ε.Μ.Π. και στο χώρο του φιλοξενούνται μόνιμα εταιρείες που ασχολούνται με τη παραγωγή, την ανάπτυξη και την εφαρμογή καινοτόμων ιδεών, προϊόντων και υπηρεσιών στο χώρο των σύγχρονων τεχνολογιών, εργαστήρια του ΕΜΠ και εκπαιδευτικοί φορείς, όπως το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Λαυρεωτικής και το Βιομηχανικό Βιοτεχνικό Εκπαιδευτικό Μουσείο. Επίσης, διοργανώνονται περιοδικά σεμινάρια και ημερίδες και ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενώ ο χώρος αποτελεί καθιερωμένο κινηματογραφικό πλατώ
Αρχαιολογικό Μουσείο
Πολύ μικρό αλλά εξαιρετικά ενδιαφέρον, το μουσείο φωτίζει τη μακραίωνη ιστορία της Λαυρεωτικής από την αρχαιότητα ως τον 19ο αιώνα, παρουσιάζοντας όλα τα αρχαία ευρήματα που έχουν βρεθεί στην περιοχή. Μεταξύ των εκθεμάτων, στην 1η αίθουσα θα δείτε ευρήματα που σχετίζονται με τα μεταλλεία και τον τρόπο εξόρυξης και επεξεργασίας του μεταλλεύματος κατά την αρχαιότητα, ενώ στη 2η αίθουσα εκτίθενται κυρίως κεραμικά ευρήματα από ανασκαφές σε διάφορα σημεία της Λαυρεωτικής που χρονολογούνται από την Νεολιθική ως την Παλαιοχριστιανική περίοδο (6ος αι. π.Χ. – 4ος μ.Χ). Στο αίθριο εντυπωσιάζουν οι σωζόμενες ανάγλυφες πλάκες της ζωφόρου του ναού του Ποσειδώνα στο Σούνιο με θέματα από την κενταυρομαχία και τη γιγαντομαχία, έργο Κυκλαδιτών τεχνιτών του 5ου αιώνα π. Χ.
Ορυκτολογικό Μουσείο
Στεγασμένο σε ένα κτίσμα πρότυπο της βιομηχανικής αρχιτεκτονικής του Λαυρίου του περασμένου αιώνα και ένα από τα λίγα απομεινάρια του εκπληκτικού βιομηχανικού συγκροτήματος των Πλυντηρίων μεταλλεύματος της “Ελληνικής Εταιρείας”, το μουσείο παρουσιάζει το μεγαλείο του ανεξάντλητου φυσικού πλούτου της Λαυρεωτικής γης. Η συλλογή του Μουσείου που αποτελείται από μοναδικά σε σπανιότητα και ομορφιά ορυκτά της Λαυρεωτικής γης, εμπλουτίζεται συνεχώς ξεπερνώντας τα 3.200 δείγματα ορυκτών. Όλα είναι σε κρυσταλλικές μορφές με εντυπωσιακές λάμψεις και χρώματα. Περισσότερα από 610 είδη ορυκτών έχουν, έως σήμερα, εντοπισθεί στο υπέδαφός της (το 16% των παγκοσμίως γνωστών ορυκτών), γι’ αυτό και η Λαυρεωτική έχει χαρακτηρισθεί ορθώς ως «ανεξάντλητο φυσικό, ορυκτοχημικό εργαστήριο».
Αρχαίο θέατρο Θορικού
Το πρώτο πέτρινο θέατρο της αρχαίας Ελλάδας χρονολογείται στα τέλη της Αρχαϊκής Εποχής (μεταξύ 525- 480 π.Χ.) και θεωρείται το αρχαιότερο σωζόμενο θέατρο στην Ελλάδα. Με εύκολη πρόσβαση, λίγο πριν τη βόρεια είσοδο της πόλης του Λαυρίου, το αρχαίο θέατρο του Θορικού δεν έχει κυκλικό σχήμα όπως τα μεταγενέστερα αρχαία θέατρα, αλλά ελλειψοειδές με ορθογώνια ορχήστρα. Εξίσου εντυπωσιακή είναι και η θέση του, η οποία προσφέρει αφοπλιστική θέα σε όλη την περιοχή. Η είσοδος ελεύθερη και στο χώρο υπάρχουν διάσπαρτες αρχαίες δεξαμενές και μεταλλευτικά πλυντήρια. Στην ανατολική πλευρά του λόφου βρίσκεται ο μεγαλύτερος θολωτός τάφος της Μυκηναϊκής περιόδου και κοντά στην κορυφή του λόφου βρίσκονται τα ερείπια των υπόλοιπων τάφων. Ο Θορικός σύμφωνα με τις ανασκαφικές έρευνες της Βελγικής αρχαιολογικής αποστολής μεταξύ 1963-1976, ήταν ένας από τους αρχαιότερους οικισμούς της Αττικής και ένα από τα αρχαιότερα ναυτικά φρούριά της.
Πρόσβαση στο Λαύριο
Από παραλιακή
Εάν έρχεστε από τα νότια προάστια, ακολουθήστε την παραλιακή και συνεχίστε μετά το Σούνιο, για περίπου 10 χιλιόμετρα.
Από Αττική Οδό
Το Λαύριο βρίσκεται ακριβώς στην προέκτασή της και δεν θα χρειαστεί να κάνετε καμία παράκαμψη, συνεχίζοντας μετά το Μαρκόπουλο και τα Καλύβια.
Από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος
Η διαδρομή μέχρι το Λαύριο, ακολουθώντας την προέκταση της Αττικής οδού, θα διαρκέσει 30 λεπτά.